
 

 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°296 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

24.201 15 10.9 (IT)01/01 

24.201 23 6.4.2 (SEC)05/09 

24.201 23 7.8 (SE)02/09 

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Is it possible to accept a switching transformer complying with  EN 61558-2-17 to 
provide SELV for a battery charger for use by children, considering that sub-clause 
24.201 (annex AA) of EN 60335-2- 29/2004 requires only the complying with sub-
clauses 7.2, 15, 20.5.1 and 20.101 of IEC 61558-2-7 ? 

 

Decision 
 

No, only safety isolating transformer according to EN 61558-2-7 is acceptable for 
battery chargers for children toys. 

 

Explanatory 
notes 

CLC/TC 61 confirmed (November 2001). 
No decision by CLC/TC61 regard whirlpool baths (EN 60335-2-60). 
For other parts 2s, excluding EN 60335-2-60, a transformer complying EN 61558-2-
17 can be used to provide SELV. 
See also dec. 432. 
This decision has been updated after the 23rd OSM/HA meeting. 
Add a note: EN 61558-2-17 is replaced by EN 61558-2-16. Dow 2012-10-01 

 

 
  



 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°300 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

1 15 12.4 (SI)03/01 

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:1996 
EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Which standard is applicable for battery charger with out put live parts not 
accessible, not SELV and not standardizided out-put connector? 

 

Decision 
 

EN 60335-1:1994/2012 is applicable referring to relevant sub-clauses of EN 60335-
2-29:96, such as normal load etc. 

 

Explanatory 
notes 

 

 

 
  



ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°296 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

24.201 15 10.9 (IT)01/01 

24.201 23 6.4.2 (SEC)05/09 

24.201 23 7.8 (SE)02/09 

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Is it possible to accept a switching transformer complying with  EN 61558-2-17 to 
provide SELV for a battery charger for use by children, considering that sub-clause 
24.201 (annex AA) of EN 60335-2- 29/2004 requires only the complying with sub-
clauses 7.2, 15, 20.5.1 and 20.101 of IEC 61558-2-7 ? 

 

Decision 
 

No, only safety isolating transformer according to EN 61558-2-7 is acceptable for 
battery chargers for children toys. 

 

Explanatory 
notes 

CLC/TC 61 confirmed (November 2001). 
No decision by CLC/TC61 regard whirlpool baths (EN 60335-2-60). 
For other parts 2s, excluding EN 60335-2-60, a transformer complying EN 61558-2-
17 can be used to provide SELV. 
See also dec. 432. 
This decision has been updated after the 23rd OSM/HA meeting. 
Add a note: EN 61558-2-17 is replaced by EN 61558-2-16. Dow 2012-10-01 

 

 
  



ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°300 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

1 15 12.4 (SI)03/01 

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:1996 
EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 

Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Which standard is applicable for battery charger with out put live parts not 
accessible, not SELV and not standardizided out-put connector? 

 

Decision 
 

EN 60335-1:1994/2012 is applicable referring to relevant sub-clauses of EN 60335-
2-29:96, such as normal load etc. 

 

Explanatory 
notes 

 

 

 
  



ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N°413 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

19.13 21 7.8 (TUV-PS 

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

A lot of battery charger control the charging process with help of electronic circuits. 
Also safety functions (limiting of current, timer, etc.) are controlled by electronic 
circuits. 
In addition the cells of corresponding accu packs include a valve for opening if the 
pressure inside the cell will be to big. This pressure increases for example if the 
electronic of the charger does not work in correct way and the accu pack will be 
overloaded. 
Is it possible to consider this valve like a safety valve for protection against 
abnormal conditions if the safety valve function is tested separately? 

 

Decision 
 

Yes, but it is necessary to put in the instructions that only these batteries can be 
used. 

 

Explanatory 
notes 

 

 
 
 

 
  



ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  N° 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

30.2.3.1 and 30.2. 21 7.9  

    

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:2004 + A2 :2010 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

Is the plastic material fixing the plug of an accu-pack of a hand-held power 
tool evaluated for insulation material to subject to the glow-wire tests in 
30.2.3.1. and 30.2.3.2 even this accu-pack is not included in the tests of EN 
60335-2-29 if the rated output current is less than 20A? 
In General: Is EN 60335-2-29 also applicable for a package (battery charger + 
accu-pack) if the accupack is a special one (e.g. for hand-held tools) only 
chargeable by this batter charger and with safety relevant components (e.g. 
thermal protector) inside. 

 

Decision 
 

1.- For the figure, it is clear in the standard that sub-clauses 30.2.2 and 30.2.3 
applies to any plastic material supporting connection regardless the distance 
to the point of the connection. 
2.- If the battery is special for the appliance in such a way that it is needed for 
the compliance with the requirements of the standard then, it shall be 
considered as a part of the appliance and shall comply with all relevant 
clauses of the appliance standard. 

 

Explanatory notes  

 

 
 

 
  



 

 

 

ECS operational staff meeting household appliances decision sheet  
 

OSM HA  
N°09/2020 

Sub cl. 
 

Meeting  Agenda item Document 

7.1, 19 OSMHA 2020 5.2.1 SE/02/2020 

 

Standard  
 

EN 60335-2-29:2004+A1:2010+A11:2018 Date  2020-10-21 

 

Question  
 

How to judge non-standardized fuses within a battery charger soldered to a PCB 
and that are not intended to be replaced by the user (example photo as below)? The 
fuse serves as a protection for the battery charger during tests according to clause 
19.12. 
They can be regarded as intentionally weak part according to Note 3 to clause 
19.12. 
Shall they also be required to have the accompanied marking as required by clause 
7.1 in EN/IEC 60335-2-29 - time-current characteristic of fuse-links of the time-lag 
type?  

 
 

Decision 
 

They are regarded as intentionally weak part and this kind of fuses shall not be 
marked on the visible rating plate but may be marked inside on the PCB(not visible 
by the user) 
 

 

Explanatory 
notes 

 

 

 

 


